EU Periskop

Evropska unija pomaže građanima, civilnom društvu, poslovnoj zajednici i institucijama širom Bosne i Hercegovine.  EU Periskop je serijal emisija u kojem vam pričamo o konkretnim rezultatima te pomoći i kako je ona utjecala na poboljšanje kvalitete života građana Bosne i Hercegovine.

Iskorijeniti korupciju, izliječiti zdravstvo

Iako je korupcija postala skoro pa neizostavan dio svakodnevnog diskursa, sam koncept korupcije i učinkovitog djelovanja protiv tog fenomena ostaje apstraktan većini građana. Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa široko rasprostranjenom i duboko ukorijenjenom korupcijom, što godinama potvrđuje Indeks percepcije korupcije Transparency International-a.

Različiti, ali ravnopravni

Iako zakoni i međunarodne konvencije ističu da svi građani imaju jednaka prava i da su im ona kao takva zagarantovana i neotuđiva, stvarnost je nažalost mnogo drugačija.

Mladi vršnjački edukatori glasno protiv nasilja

Povjerenje, suosjećanje i empatija, vjerovanje da možete ostvariti svoje snove i da vas zajednica podržava su ključni za kvalitetan razvoj mladih osoba. Svakodnevno izloženi raznim oblicima verbalnog, fizičkog i cyber nasilja kojeg često i ne znaju prepoznati, generacije mladih osoba širom Bosne i Hercegovine...

Prazne školske klupe ne smiju postati norma

Iako se često govori o kvaliteti školovanja i osnovnih uslova za odvijanje nastave, mnogo veći izazov pred nastavnim kadrovima, roditeljima i u konačnici...

Novi život klasične muzike uz Kreativnu Evropu

Klasična muzika je umjetnost kao i svaka druga kojoj se potrebno prepustiti kako bi se u njoj uživalo, iako je uvriježeno mišljenje da ona nije za s...

Kreativna Evropa vraća bosanskohercehovački film na evropsku scenu

Kulturni i kreativni sektori predstavljaju bogatu evropsku kulturnu baštinu i doprinose razvoju i oblikovanju evropske budućnosti. Evropska unija je posvećena promociji kulturne različitosti, zaštite kulturnog naslijeđa i podržava kulturne i kreativne industrije kako bi se povećao ekonomski rast i zapošljavanje širom Evrope.

Saradnja obrazovnih institucija i privatnog sektora recept za uspjeh mladih u BiH

Mala i srednja preduzeća su pokretači ekonomije budućnosti. Evropska unija podržava rast malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini i pomaže im da modernizuju svoje kapacitete. Lokalne zajednice dobijaju nova radna mjesta, a preduzeća poboljšavaju produktivnost i izvoz.

Preduzetničke vještine neophodne mladima u BiH

Kako bi se uspješno vodio biznis, potrebno je posjedovati brojne vještine, koje su prijeko potrebne mladima u Bosni i Hercegovini kako bi mogli uspješno ostvariti svoje preduzetničke ideje. Razvoj preduzetničkih vještina prepoznat je širom Evropske unije kao jedan od ključnih načina osposobljavanja mladih za prepoznavanje potreba tržišta rada i usklađivanja obrazovnog sektora i tržišta rada.

Nova radna mjesta za mlade stručnjake u BiH

Za mlade u Bosni i Hercegovini, ulaganje u perspektivne industrije kao što je IT sektor, otvara nove poslovne mogućnosti i razvoj karijere. Informacijski i komunikacijski sektor jedan je od najbrže rastućih privrednih sektora u Bosni i Hercegovini i nudi velike mogućnosti za zapošljavanje mladih.

Mladi inovatori iz Sarajeva ambasadori inovacija i uspjeha Bosne i Hercegovine

Njihovi izumi, energija i ideje predstavljaju budućnost  Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Inovacije imaju potencijal stvaranja novih poslova i doprinose ekonomskom rastu, a izumi mladih naučnika Elektrotehničke škole u Sarajevu i standardi koje primjenjuju pomažu u stvaranju bolje budućnosti.