Moje putovanje Evropom - Amina Hodžić

U prvom ciklusu takmičenja "Moje putovanje Evropom", koje je organizovao EU Info Centar, moj plan putovanja je odabran kao najbolji i dobila sam priliku obići Evropu na 2 sedmice. Moj travel buddy je bio moj brat, Abdulah Hodžić. 

Dana 17.09., smo se otisnuli na put do Berlina. U dva dana smo Abdulah i ja biciklom obišli veliki dio Berlina: Toranj Alexanderplatz, St. Mary's Crkvu, Rotes Vijećnicu, East Side Gallery, Oberbaum most, Topografiju Terora, Checkpoint Charlie i Berlinsku Katedralu.

Pokret Fridays for Future je prije godnu dana osnovala švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena, Greta Thunberg. Podršku su joj pružili mnogi učenici i aktivisti širom cijelog svijeta koji su se pridružili ovom pokretu i koji svakog petka protestuju da bi natjerali vlade svih zemalja da uvedu promjene legislative koja se odnosi na trenutno stanje u vezi za klimatskim promjenama. Dana 21.09., je deset hiljada mladih u Berlinu i Njemačkoj izašlo na proteste. Moj brat Abdulah i ja smo se također odazvali pozivu i pridružili ovoj ideji i mladima koji se bore za bolju budućnost svih nas ali i generacija koje će tek doći. Greta Thunberg je jedinstven primjer kako samo jedan čovjek može inspirisati veliki broj ljudi koji zajedno mogu promijeniti svijet. 

Brisel je glavni grad Belgije, koja je zemlja germanskih i romanskih naroda što je dovelo do bogatstva različitih kultura, običaja i jezika naroda koji naseljavaju ovaj prostor. Zbog bogatstva u toj različitosti, može se reći da je Brisel danas glavni grad cijele Evropske unije.

Također, Brisel je grad koji je jedno od sjedišta Evropske unije i njenih mnogih institucija, NATO-a, Zapadnoevropske unije i mnogih drugih međunarodnih organizacija. Moj brat Abdulah i ja smo posjetu Briselu iskoristili i za obilazak nekih od institucija Evropske unije.

Neke zanimljive činjenice o Belgiji:
- glasanje na izborima u ovoj zemlji je obavezno
- u nedjelju, 22. septembra, u Belgiji je bio obilježen dan "Car Free Sunday", kada je bila zabranjena vožnja automobila, a gradski prevoz je bio besplatan na taj dan 

- Robert Cailliau, co-inventor World Wide Web, je porijeklom iz Belgije 
- Belgija proizvodi više od 220.000 tona čokolade godišnje 

U sklopu našeg putovanja Evropom, Abdulah i ja smo odlučili da odemo vozom do Briža. 

Briž je gradić u Belgiji koji pripada regiji Flandrija. Briž se nalazi na sjeverozapadu zemlje. 

Grad historije, srednjovjekovne arhitekture, uskih kaldrmisanih ulica i cvijetnih trgova. Briž je jedan od najslikovitijih i najživopisnijih gradova Belgije. 
Historijski centar grada se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO.

Bio je jedan od prvih gradova koji je privlačio turiste, a danas je još uvijek najposjećeniji od svih gradova u Belgiji. Također je planirano da se ograniči broj turista koji posjećuju grad, pa zbog toga počnite što prije planirati svoj dolazak u Briž.

Pariz spada među najljepše gradova svijeta, zbog mnogih njegovih atrakcija. Poznat je po svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima i katedralama.

Pariz je u 19. vijeku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvjetljenje, dobio je nadimak ’grad svjetlosti’ koji mu je ostao i do danas.  

Pariz je grad brojnih parkova i vrtova u kojima se možete osjećati kao kod kuće. Među njima je i Luksemburški park. U ovom parku Parižani i turisti dolaze da se odmore od užurbanog života, legnu na travu, čitaju knjigu ili druže sa prijateljima.  

Venecija, grad kanala, mostića, najužih uličica, gondola i bogate historije.

Zanimljivo je što su sve kuće sagrađene u kombinaciji lagane cigle sa unutrašnjim kosturom od hrastovog drva ili borovine. Također i Duždeva palača je spolja kamena, a svi podovi i plafoni imaju drveni kostur.

Mnogi umjetnici, pjesnici i slikari su dolazili u Veneciju i na obližnje otoke, kako bi dobili inspiraciju za svoja djela. 

Stručnjaci su već upozoravali kako bi ovaj grad u budućnosti mogao nestati..., ali se nadamo da će se pronaći adekvatna rješenja da se to ne desi.

U Ljubljani smo posjetili i najveći park Tivoli koji se proteže do centra grada. 

Pored odmaranja i uživanja u zelenilu koje pruža ovaj prekrasni park, tu se inače održavaju i izložbe fotografija velikih formata u centru parka. 

U parku smo se družili i sa vjevericama, tako da kad posjetite Tivoli park, pronađite ih i poigrajte se s njima.