Film “Kad nas je manje” koji je podržala EU predstavlja bogatstvo bh. nacionalnih manjina

Uz poruku da je kulturna raznolikost zajedničko bogatstvo koje doprinosi razvoju i konkurentnosti društva, dokumentarni film “Kad nas je manje” prikazan je tokom Sarajevo Film Festivala, u prisustvu protagonista, predstavnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini te zvaničnika Evropske unije i Vijeća Evropa koji su podržali stvaranje filma. “Ne sramim se svoje romske nacionalnosti, ne razmišljam o predrasudama, da li će me neko uvrijediti ili povrijediti,” ponosno kaže Dajana Durić, referent za pitanja Roma u Vladi Brčko distrikta BiH i mlada dimnjačarka.

Dokumentarni film predstavlja iznimne živote nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, a produciran je kroz zajedničku inicijativu Evropske unije i Vijeća Evrope u nastojanju jačanja zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Film predstavlja živote pojedinaca u pet bh. gradova, njihovo bogato kulturno naslijeđe i svakodnevnu borbu protagonista uz poruku da su prava manjina osnovna evropska prava.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini čestitao je filmskoj ekipi i svim uključenim u realizaciju projekta te je istakao da film predstavlja percepciju građana o njima samima i koliko je bitno da su u mogućnosti da se slobodno predstavljaju. “Nediskriminacija i socio-ekonomska integracija manjina su osnovne vrijednosti Evropske unije. Zaštita nacionalnih manjina je ključna za društvenu uključenost i to pitanje će se morati riješiti prije pridruženja BiH Evropskoj uniji. Obrazovanje i tolerancija su ključni za promjenu percepcije građana, i kada se to desi, bit će puno lakše mijenjati zakone,” rekao je ambasador Wigemark.

Tokom interaktivnog panela sa protagonistima filma, ambasadori Wigemark i Drahoslav Štefánek, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, su naglasili da Bosna i Hercegovina mora nastaviti promovisati raznolikost, toleranciju i međukulturnu saradnju. Panelisti su istakli da je potrebna zajednička saradnja i napori međunarodne zajednice, lokalnih vlasti i civilnog društva kako bi se osigurala prava manjina, kao i svih građana Bosne i Hercegovine. “Snimanjući film o nacionalnim manjinama, napravili smo film o svim ljudima u BiH jer svi mogu postati manjinom i samim time imati ugrožena prava,” istakao je Neven Samardžić, režiser filma.

Film “Kad nas je manje” (2019.) promoviše jednakost i poštivanje ljudskih prava nacionalnih manjina i podržava očuvanje, razvoj i povećanje vidljivosti kulture i identiteta nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Film je sniman u periodu mart 2018. – april 2019. Godine, kroz aktivnosti projekta koji se provodi kroz zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey”.